SZALONOK
1027 Budapest, Frankel Leó út 24 fsz. 6
8000 Székesfehérvár, Piac tér 2.
Csak magánszemélyeket szolgálunk ki!
hello@csakfulbevalok.hu
Ügyfélszolgálat: 06 30 478 0095

Hasznos tudnivalók

Mekkora méretű fülbevalót vásároljak?

A fülcimpánk újszülött kortól, arányosan növekszik az arccal, mindenkinél különböző mértékben és ütemben. Egy adott életkorban a gyerekek fülcimpamérete biztosan nem egyforma (nagysága, vastagsága) ezért nem lehet a fülbevalók méretét életkoronként kategorizálni. Az optimális méretet, a fülcimpán elhelyezkedő lyuk és a fülcimpa alja közötti távolság határozza meg. Ennek értelmében amennyiben lehetséges az előbb említett távolságot egy mérőeszköz (vonalzó) segítségével mérjük meg. (pici gyerekeknél ezt alvásközben célszerű megtenni) A vásárlásra felkínált fülbevalók mellett mindíg megtalálják a fülbevaló átmérőjét. A mért adat és a kiválasztott fülbevaló átmérője között célszerű ha van néhány mm differencia. Akkor nem lesz jó a kiválasztott fülbevaló mérete, ha a mért adat nagysága egyenlő vagy kisebb a fülbevaló átmérőjénél. A következő fotón jól látszik, hogy a kislány már kinőtte a fülbevalóját.

 Hány hónapos kortól viselhető az első fülbevaló?

Gyakorlatilag újszülött kortól. 

Mikor cserélhetők a belőtt fülbevalók másik fülbevalóra?

A belőtt fülbevalókat a füllyukasztást követő egy hónap múlva már lehet cserélni.

 A megvásárolt arany fülbevaló biztosan nem színeződik el?

A színarany nem oxidálódik, mert nincsen benne ötvözet. Azonban a színarany ötvözet nélkül, önmagában annyira puha fém, hogy nem lehet belőle tartós ékszert készíteni. Annak érdekében, hogy keményebbé és egyben ellenállóbá tegyék, és ékszerként viselhető legyen, a színaranyat meghatározott százalékban más nemesfémmel, fémmel ötvözik. Az ötvözet jellemzően színezüst, illetve színréz. Ennek aránya határozza meg, hogy hány karátos az arany ékszer, az alábbiak szerint:

916 ezredrész = 91,6 % színaranytartalom = 22 karát
750 ezredrész = = 75,0 % színaranytartalom = 18 karát
585 ezredrész = = 58,5 % színaranytartalom = 14 karát
333 ezredrész = = 33,3 % színaranytartalom = 8 karát

Az általunk forgalmazott fülbevalók mindegyike 14 karátos arany, amely tehát 58,5% arányban tartalmaz színaranyat, a maradék % pedig valamilyen ötvözet. Ez a fennálló, 41,5% ötvözet az, amely különböző környezeti, kémiai hatások eredményeként oxidálódhat - ez egy teljesen természetes reakciója a fémeknek. Az oxidációs folyamat leggyakrabban a sárga arany ékszereknél jelentkezik, ami önmagában problémát, gyulladást nem okoz, csak esztétikailag látható.
Az arany pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy ez a helyzet könnyedén orvosolható polírozással, melyet képesítéssel bíró ötvös végez el.

Termékeinkre garanciát vállalunk, melyet a jótállási jeggyel tudnak a vásárlók érvényesíteni, s amely az esetleges oxidációra is kiterjed.

Az arany fülbevaló biztosan nem allergizál?

Az arany önmagában tiszta fém, amennyiben az ötvözete nikkelmentes, nem okoz problémát. Az általunk forgalmazott 14 karátos arany fülbevalók garantáltan nikkelmentes ötvözettel készülnek, amik biztosan nem allergizálnak.

 

Egy érdeklődő leveléből idézek:

"A kislányom fülébe a fülbelövést követően, nosztalgiából a gyermekkori (30 éves) 14 karátos arany lencse fülbevalómat raktuk, amitől sajnos begyulladt a füle. Ez mitől lehet?"

 

Régebben főleg nikkelt, újabban azonban ennek allergizáló hatása miatt ezüstöt, sárgarezet, vörösrezet használnak az arany ékszerek ötvözéséhez. Tehát, soha nem az arany allergizál, hanem az ékszergyártáskor használt ötvözőanyagok. Az általunk forgalmazott14 karátos aranyból készült fülbevalók nikkelmentes ötvözettel készülnek, amik garantáltan nem allergizálnak.

 

Milyen fülbevalóra érdemes kicserélni a belőtt ékszert?

Csere esetén csak a nikkelmentes ötvözeteket javasoljuk, amik anyagukat tekintve nikkelmentes orvosi fém vagy aranyból készült fülbevaló. 

 

Hogyan történjen a fülbevalók cseréje?

A fülbevalók első vagy többedik cseréjét megkönnyíthetjük bizonyos készítmények használatával. Az ékszer behelyezése előtt egy kozmetikai vattára csepegtessünk néhány csepp tiszta olajat, (babaolaj vagy finomított étkezési olaj) vagy ennek hiányában jó szolgálatot tesznek a zsíros krémek is. Az átitatott vattakoronggal töröljük át a fülcimpát illetve a behelyezésre váró fülbevaló szárát is. Ezzel a művelettel garantálható, hogy gyorsan, zökkenőmentesen és sérülésmentesen végezhetjük a fülbevalók cseréjét.

 

Nehéz kicserélni a belőtt fülbevalókat? 

Nem, egyáltalán nem nehéz kicserélni a belőtt fülbevalókat, ne féljenek a művelettől. Az ideiglenes ékszereket elől-hátul megfogva ellentétes irányba egy határozott mozdulattal szét kell húzni. Kisgyermekek esetében célszerűbb az első cserét az esti fürdetés után megtenni. 

 

Nem probléma, hogy a fülbevalóknak különböző a szárvastagsága?

A fülcimpa rugalmas, rostos szövet ami rendkívül jól alkalmazkodik a különböző szárvastagságokhoz, persze ésszerű határokon belül. A fülbevalók cseréjénél (főleg az első cserénél) mindig használjunk olajat vagy zsíros krémet annak érdekében, hogy gördülékenyebben menjen az ékszerek cseréje.

 

Minden fülbevaló igényel folyamatos tisztán tartást? 

Igen, hiszen annak ellenére, hogy naponta tisztálkodunk a fülcimpa zsíros felületén megtapadnak a szennyeződések, amiket időnként el kell távolítani, ellenkező esetben problémák alakulhatnak ki. Ezt a tisztogatást havonta egyszer, kétszer is javasolnám kortól függetlenül, még akkor is ha arany fülbevalót viselünk. A következő fotón jól látszik, hogy milyen képletet mutat egy fülbevaló ha elmarad a tisztán tartása.

 

Milyen gyorsan növik ki a gyerekek a fülbevalókat?

Lassan, miután a gyermekek fülcimpája ugyan arányosan növekszik az arccal de mégsem roham tempóban, aminek következtében sokáig (egyéntől függően) viselhetik az első fülbevalójukat. 

 

Miből látható, hogy gyermekünk kinőtte a fülbevalóját?

Ennek látható jelei vannak. Az átszúrós fülbevalók életkortól, fülcimpa nagyságtól függően bármeddig viselhetők, ezeket a fazonokat nem lehet kinőni. Azok a fazonok amik átívelnek a fülcimpa alatt, idővel kicsivé válhatnak. Ennek a legszembetűnőbb jele, hogy rászorul az ékszer a fülcimpára. Ebben az esetben érdemes néhány miliméterrel nagyobb átrérőjű fülbevalót vásárolni. A következő fotón jól látszik, hogy a kislány már kinőtte a fülbevalóját.

 

Mi a teendőm, ha ékszerviselés mellett begyullad a fülcimpa?

Amennyiben a fülcimpa váladékozik, pirosnak, duzzadtnak látja, minden esetben kezelni kell néhány napig. Javaslatom szerint a fülbevalókat NEM szabad kivenni a probléma ellenére sem, a kezelést az ékszerrel együtt kell elvégezni, ellenkező esetben összenő a fülcimpa. A kezeléshez jól használható készítmények Sudocrem, Bepanthen, vagy a Neogranormon. Ezen készítmények hármas hatása miatt (fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és hámosító) nagyon hatékonyak. Fogvájó segítségével juttassunk egy kisebb adagot az előbb említett krémek egyikéből az érintett területre, a fülbevaló alá mindkét oldalon naponta akár többször mindaddig amíg a probléma fennáll. A gyulladás megszűnte után nagy hangsúlyt kell fektetni a fülcimpa folyamatos tisztán tartására a fülbevaló alatt.

 

Bizonyos idő után fülbevaló nélkül a fülcimpán a füllyuk összenőhet?

Igen. A fülcimpán a lyuk, fülbevaló hiányában összenőhet. Nem szabad huzamosabb ideig a fülünket fülbevaló nélkül hagyni. A fülünkön a füllyuk nem egy természetes állapot ezt mi magunk mesterségesen hozzuk létre, amit szervezetünk sérülésként értelmez, ezért a füllyukat igyekszik fülbevaló hiányában mihamarabb regenerálni majd visszaállítani az eredeti állapotot, ami nekünk bosszúság a szervezetünknek viszont egy természetes feladat. A regeneráció csak normál méretű füllyuk esetében lehetséges, fültágítás, átszakadt, megnyúlt fülcimpákra ez biztosan nem érvényes!